Trei cereale: faina de alac de Firiteaz, maia de secara si fulgi de ovaz

Cand am inceput aceasta paine, si anume in dimineata cand am pregatit prefermentul de secara, nu stiam care ii va fi forma finala. Am pus doar 200 gr de faina de secara proaspat macinata cu 120 de ml de apa si 50 de grame de maia intr-un bol si le-am lasat vreo 10 ore sa se inteleaga intre ele. 

Seara deja aveam planul pus la cale, asa ca am macinat repede 800 grame de alac BIO din acela fain de la Firiteaz, crescut natural si cum multa dragoste. Peste faina obtinuta am adaugat niste fulgi de ovaz, vreo 100 de grame si niste seminte de in. La toate astea am pus la inceput 480 de ml de apa, dar cum o hidratare de 60% e destul de mica pentru o faina integrala, si mai ales ca am avut si fulgii de ovaz am mai adaugat cate un pic de apa pana cand am obtinut un aluat mai maleabil.

Maleabil am vrut, maleabil am obtinut. Sub imboldul secarei aflata in plina expansiune, aluatul isi marea volumul parca vazand cu ochii. Vazandu-l cum se comporta dupa doua-trei impachetari, am fost foarte tentat sa dau drumul la cuptor si sa coc painea chiar in aceeasi seara. Dar asta mai insemna sa imi lungesc programul inspre noapte cu cel putin o ora, si era deja destul de tarziu. Asa ca am impartit aluatul in doua, am format doua painici lunguiete si le-am bagat la dospit in cosuri de rachita in intunericul frigiderului. 
Dis de dimineata painicile crescusera voios, asa ca le-am aplicat o creasta lunguiata, le-am presarat cu susan negru (negrilica, cernusca, chimion negru) si le-am bagat repede la cuptor.
Inchei cu cateva cuvinte despre susanul negru (culese de pe CamaraCuMirodenii.ro): face parte din familia Ranunculaceae, si este de origine din vestul Asiei. Desi unele denumiri par a indica asta, nu este inrudit cu susanul sau cu chimenul. Gustul este putin iute, amarui si un pic afumat, seamana intrucatva cu sovirvul. Cand sunt macinate, boabele au o aroma ce aminteste de oregano si degaja cea mai buna aroma daca sunt prajite uscat sau zdrobite. Se asociaza bine cu chilli, usturoi, galangal, ghimbir, menta, coriandru si curcuma.


Se foloseste la:
– mancarurile de legume
– mancarurile din carne
– folosit in diverse amestecuri
– aromatizarea branzei
– se pun in lipiile indiene
– in salate, muraturi
– in amestecurile de chutney
– la mancarurile de miel si pui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *