Paine intermediara cu lapte si seminte de in si floarea soarelui

Astazi am pregatit o paine intermediara, din 250 grame de faina alba, tip 650 si 250 de grame de faina neagra. De fapt am facut doua paini, dat fiind faptul ca am pus mana pe un cos de dospire micut, elegant, care mi-a facut tare mult cu ochiul, si n-am putut sa il las nefolosit.

La faina de mai sus am adaugat 350 ml lapte, 10 gr de sare, 60 gr de maia si seminte de in si de floarea soarelui.
,
Am amestecat de doua ori aluatul, la interval de o ora, si l-am impaturit tot de doua ori, la interval de 45 de minute. L-am lasat sa dospeasca la temperatura camerei (22 de grade) timp de 4 ore.
Inainte de a-l baga la cuptor, am stropit aluatul cu apa, l-am crestat si l-am decorat cu seminte de susan respectiv dovleac.  
Am stropit aluatul cu apa pentru a crea un strat aderent pentru seminte. Merge foarte bine mai ales la semintele mici, cum ar fi cele de susan, in sau chimen. 
Iata si cuptorul folosit, pentru vizitatorul ce m-a „banuit” ca folsoesc cine stie ce instrument avansat. E un cuptor electric, incorporabil, standard as putea spune (luat la pachet promotional impreuna cu plita, masina de spalat vase si hota), care imi permite sa asez aluatul pe doua rafturi. Ca sa se coaca uniform si fara sa se arda, trebuie ca la mijlocul perioadei de coacere (de regula dupa 10 minute) sa inversez pozitiile intre rafturi. Altfel cea de sus se va arde si cea de jos va ramane nefacuta, lucru normal deoarece caldura tinde sa se stranga in partea de sus.  Am remarcat ca pot sa folosesc coacerea cu convectie, si sa nu mai rotesc painile. Convectia asta inseamna de fapt un ventilator care recircula aerul cald inauntru, distribuind astfel mai bine caldura. Cu toate astea, n-am copt decat o singura data painea asa. Ca sa nu mai zic ca am gasit in manualul cuptorului si o functie de coacere de paine, pe care insa n-am folosit-o niciodata. E mult mai simplu sa il setezi la 250 de grade si gata! In cuptor am doua placi de travertin, una de 30 x 30 si una de 40 x 40, ambele crapate. S-a dovedit faptul ca travertinul asta nu rezista, o sa ma orientez catre niste placi de granit cat de curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *