Cum – necum, dupa vreun an de folosire cuptorul meu creat in epoca consumului a intrat in pana. Nu de curent, ci de buton. Expresia este cunoscuta, i s-a intamplat Andreei Esca, si iata ca acum mi s-a intamplat si mie. Butonul principal, central, butonasul cel mic si dragalas a carui mare functionalitate era similara tastei „Enter”si era folosit la orice setare si-a dat obstescul sfarsit si a refuzat sa mai dea vreun impuls. Asa ca nu mai pot seta temperaturi, programe, ore, nimic. Nici macar nu pot sa ii dau „Start”. Tehnologie, nu gluma!
Pe cale de consecinta, in lipsa unei alte solutii de coacere – nu tu curte, lemne, ţest, nimic – am „dezgropat” masina de paine. Si uite ce minunatie de paine cu maia a iesit. OK, fata de alte paini cu maia poate parea anosta, dar poate este cea mai frumoasa paine facuta vreodata la aceasta masina. Acuma’ nu va inchipuiti ca am facut cine stie ce chestii savante. Sa detaliem:
Aluatul l-am pregatit cam dupa aceeasi metoda ca si pana acum. Cu mici variatii… In speta, aici am folosit 400 gr de faina alba, 100 gr de tarata de grau (mi-a ramas de cand am cernut niste faina integrala), 100 gr de maia alba si 300 de ml apa plata, la care am mai adaugat inca 50 de ml pentru ca mi s-a parut destul de ferm si fainos. Amestecarea am facut-o in covata mea (o puteti vedea aici), nu cu masina. Antrenat in stabilirea unei cantitati optime de apa, s-a intamplat sa uit sarea. Deci painea asta e o paine fara sare! Mi-am dat seama de asta de-abia cand am scos-o din masina. Dar sa revenim. O alta diferenta a fost maiaua. Dac apana acum faceam paine cu o maia hranita cam cu 10 ore inainte sau un preferment, de data aceasta maiaua alba era in stare „dormanta”, in frigider. De accea am si pus mai multa, in speranta ca va ajuta. Si nu cred ca am gresit. A urmat apoi ciclul clasic, impaturirea si apoi formarea. Dupa formare am asezat boţul de aluat in cuva masinii si am bagat cuva la frigider, 10 ore, pana dimineata.
Dimineata, cand am scos cuva din cuptor am constatat ca aluatul nu crescuse foarte mult, oricum a fost sub limita asteptarilor. Am dat vina pe maia, si am sperat sa se ridice la coacere. In acel moment nu realizasem ca nu am pus sare deloc, si din cate stiu eu painile fara sare nu prea cresc. La coacere, am incins un pic masina fara cuva, vreo 15 minute, si de-abia apoi am pus cuva in masina. Am lasat masina sa coaca o ora, dar – surpriza, nu a fost suficient. Miezul avea vreo 70 de grade, as ca am plusat cu 10, apoi inca 10 si inca 10 (deci inca 30) de minute pana cand am fost sigur ca am cel putin 90 de grade in miez.
Dupa cum se vede, nici la coacere aluatul nu s-a inaltat prea mult, doar ca a facut acea bolta frumoasa si a „rupt” pe mijloc, deoarece nu am crestat-o, desi as fi putut sa o sectionez vertical, ca la toast.
De unde se vede ca nevoia…te invata ! De-acu, multumita tie, exista solutie si pentru impatimitii MP.
D'aia imi plac mie " gadget-urile " fara electronica…oricum, vezi sa repari butonu' ala 😉
super interesant! e un post de referinţă ăsta
sarea inhiba cresterea, deci nu cred ca lipsa ei a avut vreun rol in incetinirea procesului; mai degraba starea maialei
in mod curent la 500 faina eu pun 125 maia
foarte frumoasa painica si tu foarte descurcaret (:
Da, tu iti permiti, ai resurse naturale si spatiu de manevra… 🙂
De-abia saptamana viitoare se rezolva cu butonul.
Iulian imi spunea ca fara sare nu creste… Tu ai aflat ceva la curs de asta?
Sant interesata de painile pe care le faceti dar mai mult de cele la MP cu maia naturala pe care am facut-o si eu si astazi este la a 5-a zi
Am sa urmez pasii si la facutul painii ca si al maielei dupa dvs
Credeti ca puteti sa-mi dati vre-un sfat?
Va mltumesc
Viorica Popovici
Azi am facut si eu o painica cu maia in masina de paine ( si cuptorul meu electric e pe butuci, la mine s-a ars o rezistenta, iar cuptorul de cob din curte nu are usa inca ). Am facut totul la deruta, fara sa masor nimic, cu partea ce ar fi trebuit sa o arunc la hranirea maielei, hidratare dupa simt si sare dupa gust. Am inceput-o ieri seara si dupa autoliza si framantare am lasat-o peste noapte la rece. Azi in cursul zilei i-am facut 2 sf-uri, apoi am lasat-o la dospit si in final am pus-o, dupa ce i-am dat o forma rotunda, sa creasca in cuva masinii. Am pus-o la copt cand a crescut mai mult decat dublu, pe la ora 5 si i-am dat isi al doilea ciclu de coacere din care am lasat 40 min. A iesit neasteptat de buna, putin mai acida decat de obicei.
Am sa pun in curand o reteta unde se foloseste doar masina de paine. O avanpremiera puteti gasi pe Facebook-ul nostru http://www.facebook.com/MoaraDeCereale
Si butonul se lasa asteptat…
Am reusit sa fac o paine din faina integrala proaspat macinata, cu maia, fara sa mai dau jos aluatul din masina. Detalii mai multe deocamata doar pe pagina de facebook http://www.facebook.com/MoaraDeCerealeVad ca se confirma faptul ca o coacere corecta pana la 90 de grade in miez dureaza mai mult, cu peste 30 de minute, decat la painile cu drojdie, unde timpul maxim de coacere este de 70 de minute.
Multumesc foarte mult pt raspuns !Eu "v-am vazut" la dieta Dukan si mi-ati starnit curiozitatea
Daca se poate as vrea din faina integrala fara faina alba
Inca o data multam si astept raspunsul
Viorica Popovici
Trebuie sa adaug ceva. A iesit neasteptat de buna fata de painile cu drojdie facute in masina, insa nu se compara cu cele coapte in cuptorul electric. Si deabia astept sa vina primavara, ca sa repar usa la cuptorul de cob…
E vorba si de temperatura, masina coace la maxim 160 – 170 de grade, cuptorul la 250, de asta nici nu face crusta cum trebuie.
Astazi de dimineata am dat drumul la o Integrala in masina de paine, in cateva zile revin cu detalii si imagini. Pana atunci ati putea sa va ghidati si dupa reteta aceasta
Si iata si rezultatul: Paine integrala 100% cu maia, la masina de paine: Click aici