Paine de faina integrala de alac, cu bere nefiltrata de grau. Pe cat de lung titlul, pe atat de simplu de facut si cu atat mai gustoasa.
Am primit de la Timisoara de la Iulian ditamai sacosa cu grau spelta, sau alac, cum i se mai spune. O specie de grau mai rara, care a cam fost data uitarii datorita productivitatii mici. Sau cel putin asa am inteles eu. Specia asta insa se zice ca ar fi mai rezistenta la daunatori, iar aroma painii facuta din faina acestui grau de neuitat.
Am macinat ieri cateva kilograme, pe care le vom folosi la atelierul de paine traditionala din wekend-ul urmator, si bineinteles am facut si o paine, ca doar nu se poate sa macini asa, in gol 🙂
N-am vrut sa amestec faina integrala cu alta, asa ca am inlocuit apa cu bere nefiltrata, din grau.
O bere ce mie mi se pare dedicata acestei paini, pentru ca altfel de baut nu e cine stie ce. Berea ajuta atat la crestere, cat si la gust. Bineinteles, in compozitie intra si maiaua, granita de dimineata cu faina de secara.
Uitati ce a iesit – o paine la care hidratarea a fost de peste 80%.