Painea cu maia, cea mai buna alegere

De cand am aflat de painea cu maia de la Iulian, am simtit ca e ceva care trebuie incercat. Chiar daca de ceva vreme nu mai cumparam paine de la magazin si eram extrem de incantat de painea pe care o facem la masina, mai ales cu faina integrala, proaspat macinata cu una din aceste mori, painea cu maia mi-a starnit interesul prin reducerea la trei elemente de baza: faina, apa si sare. Ce poate fi mai simplu si sanatos decat atat, mai ales cand faina este obtinuta chiar din grau, macinat integral, fara aditivi, conservanti, adaosuri de gluten sau altceva?
Prima incercare s-a sortit cu un esec. Imi facusem singur maiaua, dar incercam s-o folosesc pe post de drojdie, la masina de paine.  Ieseau niste caramizi indesate, numa bune de cladit un perete. Gustul era cumva destul de bun, dar ce folos? Aia nu era paine….

Prima paine adevarata cu maia s-a intamplat dupa ce am asistat la prima zi a unui atelier tinut de acelasi Iulian la Bucuresti, la Incubator 107.
Paine artizanala
Am prezentat-o cu mare fala a doua zi, in cadrul atelierului, convins ca este o mare realizare. Cand a taiat-o Iulian mi-a zis ca e o paine „cocoasa”, adica cu multa coca. Asa si era, miezul era crud, cresterea se datorase unei mari bule sub care statea ghemuit restul de paine. Uitasem sa o framant, asa ca painea iesise fix asa : 
Paine artizanala
Buna la gust, dar cu miez partial nefacut.
Urmatoarea paine am socotit ca pot s-o pregatesc pe blatul de lucru dar am vrut s-o coc in masina de paine. Nu aveam piatra, termometru, forme de dospit, nimic…Parea alegerea logica. Rezultatul a fost imbucurator, incepusem sa prind curaj.
Paine artizanala
A urmat o paine de weekend, dintr-un kg intreg de faina, lucrat ca la carte si copt in vas roman. Fara hartie de copt, crestata traditional.
Paine artizanala

Am fost surprins sa gasesc in mijloc o gaura care mi-a aratat ca nu am framantat prea bine.

Paine artizanala

 De aici odiseea continua, cu fel si fel de paini din fel si fel de fainuri: alba, neagra, integrala, de alac, de grau, de secara, ba chiar si de orez, Bio sau nu, cumparate de la magazin sau macinate in casa.

OZN-ul asta imi aduce anminte de botul unui BMW

Paine artizanala

Paine artizanala

 O paine alba, blonda.

Paine artizanala

 Alta blonda cu masline negre

Paine artizanala

Paine artizanala

Paine artizanala

O crocanta

Paine artizanala

Paine artizanala

 O margareta creata de mosii de iarna, pentru slujba de la biserica:

Paine artizanala

Paine artizanala

 O paine subdospita, cum am aflat de la Iulian

Paine artizanala

 O iarna lunga ce m-a determinat sa aduc niste flori in cadru, doar-doar o veni si primavara

Paine artizanala

 Paini cu monograma, pentru Andrei si Liliana (cu usturoi si busuioc)

Paine artizanala

 Painea de secara a lui Gabi….

Paine artizanala

 … cu monograma si ea

Paine artizanala

 O impletita cu usturoi si busuioc pentru Ruxi, si termometrul meu cel nou

Paine artizanala

Paine artizanala

 Painea casei ( si a Mihaelei)

Paine artizanala

Avem si paine cu cautare

Paine artizanala, Paine Google

 pentru ca la noi mancam Google pe paine

Paine artizanala, paine Google

 cu seminte de in

Paine artizanala, Paine Google

 Painea explodata

Paine artizanala

 Painea ciufulita (am pus-o prea sus si s-a agatat in grill-ul superior al cuptorului)

Paine artizanala

 Cand ciufulita era sus, dansa se lafaia pe raftul  de jos al cuptorului

Paine artizanala

 Si in final o paine ce as vrea sa devina standardul si blazonul casei (cu un x mic in mijloc). Detalii despre asta gasiti aici:

Paine artizanala

 Jumatatea scoate la iveala miezul dulce specific alacului (speltei), dintr-o faina proaspat  macinata in casa

Paine artizanala

2 comentarii la „Painea cu maia, cea mai buna alegere”

  1. scuza-ma dar sunt nedospite painile tale sau dospite prea tare sau tehnica de framantare o faci gresit.Painea ,miezul ar trebuii sa aibe gauri si sa nu fie asa indesata si turtita…practic necrescuta.

  2. @Anonymous
    Toate aceste paini constituie inceputul experientei mele de brutar. E posibil sa ai dreptate, unele sa fie sub dospite si altele supra dospite, dar trebuie sa ai in vedere faptul ca multe dintre ele sunt facute din faina integrala, care face ca painea sa fie indesata, nu pufoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *