Paine la tuci

De multa vreme mi-am dorit s afac o paine la tuci. Se pare ca acum i-a venit vremea, pentru ca a gasit in IKEA un tuci cu capac de toata frumusetea.
Am inceput cu un preferment de 200 gr de faina cu hidratare de 150%, lasat la dospit 12 ore. Aluatul a cuprins cca 550 – 600 gr  faina, 250 ml apa, prefermentul, sare si seminte de in, floarea soarelui si dovleac. Hidratarea finala a fost una putin peste medie, dar nu pot spune ca a fost un aluat foarte umed.

Aluatul a stat astfel la dospit 7 ore la frigider, si 2 ore la temperatura camerei, intr-un baneton. Am incins cuptorul la 250 de grade, cu tuciul inauntru, inclusiv capacul.

Dupa ce s-a incins bine, am scos tuciul afara si am rasturnat aluatul. N-am reusit sa il centrez prea bine, dupa cum se vede. Tuciul fiind insa extrem de incins, nu am avut ce face, l-am lasat asa.

Durata coacerii a fost un pic mai mare decat la painile obisnuite, dupa 1/2 ora miezul avea doar 40 de grade, asa ca a mai trebuit lasat cam 15-20 de minute. Crusta obtinuta este specifica procedeului, si trebuie sa stiti ca la 5 ore de la scoaterea din cuptor painea era in continuare calda!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *