Paine integrala de alac cu chimen si bere

Painea de alac a devenit una din favoritele noastre. Finetea lauatului dar si continutul ridicat de fibra il recomanda pentru o paine satioasa, gustoasa si mai ales sanatoasa.

Lichidul acestei paini a fost jumatate bere nefiltrata de grau, jumatate apa, iar semintele de chimen au fost amestecate inca de la bun inceput in aluat. Painea poarta aroma fainii de alac prosapat macinate, o aroma puternica, cu u usor iz nuctat ce este intalnita doar la painile din faina integrala.

Painea a dospit 7 ore a frigider, plus inca o ora afara, la temperatura camerei. Crestarea a permis ca aluatul sa se „infoaie” uniform, iar latimea crestaturilor a ramas la coacere in limitele normale, chiar daca crestarea a fost destul de adanca. 

4 comentarii la „Paine integrala de alac cu chimen si bere”

  1. buna ziua,

    felicitari pentru paine. as dori sa va intreb care a fost, mai in detaliu, procedura pe care ati urmat-o. ce procent de maia ati folosit? ce hidratare a avut aluatul? era o maia activata? ati framantat aluatul? sau pur si simplu dupa ce ati amestecat ingredientele si le-ati lasat la dospit? multumesc

  2. Buna ziua si multumesc pentru apreciere. Procedura in general o pastrez neschimbata. 10% maia, 2% sare, hidratare 65 spre 70%. Maiaua este hranita cu 12 ore inainte de utilizare si lasata la temperatura camerei (altfel sta in frigider). Nu folosesc alt preferment.

    Fazele de preparare (generice) sunt:
    1. Amestecare. 1 ora pauza
    2. Amestecare din nou. 1 ora pauza
    3. Impaturire. 45 min-1 ora pauza
    4. Impaturire din nou. 45 min-1 ora pauza
    5. Framantare – 1-3 minute si formare
    6. Dospire 8-12 ore
    7. Coacere la 250 grade Celsius, 30-35 minute

  3. ok, multumesc. si eu am inceput sa fac paine cu maia de cateva luni, insa in ultima vreme, din cauza caldurii, am avut probleme cu supradospirea. am inceput sa pun aluatul la frigider, dar nu mai creste atat de bine. din cauza asta voiam mai multe detalii.

  4. Din cate am inteles, temperatura optima de dospire este de 10 grade Celsius. In frigider sunt 4-6 grade, asa ca in masura posibilitatilor e bine ca painea sa stea macar 1 ora la temperatura camerei inainte de coacere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *