Paine integrala cu grau de Titan macinat proaspat

Reteta  asta este de povestit. Povestea incepe cu un kilogram de grau, curat-selectionat, gata de macinat, de la magazin Titan-Belforno luat. Disponibil in Campia Libertatii 46 si Bd. Garii de Nord nr. 2.

Graul luat asa cum este, se toarna bine-mersi intr-o moara de cereale de bucatarie cu pietre, cum ar fi modelul Rondo de la Tirol. Daca nu aveti moara acasa, puteti sa macinati chiar la magazinele Titan-Bleforno  mai sus amintite. Acolo veti gasi o moara de cereale model A100, de la Tirol, care va va macina kilogramul de grau in cateva minute.

Macinarea o facem intr-o covata mica, de lemn de plop, sau in orice vas cuprinzator. Eu am covata asa ca….

In curand, covata se va umple cu 1 kilogram de faina. Da, dintr-un kilogram de grau se obtine tot atata faina integrala. Ca de-aia ii spune faina integrala, ca nu se pierde nimic. Graul este macinat complet, si nu elimina si  – la fel de important – nici nu se adauga nimic.

Peste faina macinata in covata se adauga: 10% = 100 gr. maia, niste sana cu putin kefir (40% = 400 gr), apa plata (20% = 200 gr.), sare (2%=20 gr). Pentru aroma lor, am adaugat o mana de seminte de floarea soarelui, nesarate, bineinteles, o mana de seminte de dovleac si niste seminte de chimen. Toate aste se amesteca usor, pornind din centru catre extremitati.

Procentele de mai sus se refera la cantitatea de faina. Asa ca daca vreti sa faceti o painica cu doar 300 de gr. de faina, folositi procentele pentru a afla celelalte cantitati: (30 gr de maia, 120 gr kefir, 60 gr apa plata, etc). Daca mai este nevoie, si nu s-a inglobat toata faina, mai adaugati putina apa.
Lasati la dospit in frigider, pret de cca. 8 ore. Eu am lasat-o peste noapte, de pe la 10 si jumatate seara pana la 7 dimineata, deci 8.5 ore.
Inainte de a baga aluatul la cuptor l-am crestat usor, oblic („subcutanat”, cum mai zic eu), sperand sa nu se lase. Nu s-a lasat!
Coaceti la 250 de grade, pe piatra, cu cuptorul preincalzit, pret de cca 40 de minute. Am observat ca aluaturile scoase de la frigider si bagate direct in cuptor se coc mai greu, dupa cele 40 de minute miezul ajunsese la cca 55 de grade.Am redus temperatura la 220 si am mai lasat inca jumatate de ora, fix cat sa obtin cele 90 de grade dorite in miez
  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *