Timp de preparare: 4 ore (cu tot cu copt şi dospit)
Ingrediente (pentru 1 kilogram de pâine):
700 grame făină de măciniş integral
700 grame făină de măciniş integral
400 ml apă călduţă
2 linguriţe de sare
1 lingură de zahăr sau miere
12 grame de drojdie uscată
Preparare:
Turnaţi făina într-un vas adânc. Dizolvaţi drojdia în câteva linguri de apă caldă – din cele 400 ml – sarea, zahărul şi o lingură de făină. Lăsaţi drojdia la cald pentru aproximativ 20 de minute până când începe să facă băşici la suprafaţă.
Turnaţi făina într-un vas adânc. Dizolvaţi drojdia în câteva linguri de apă caldă – din cele 400 ml – sarea, zahărul şi o lingură de făină. Lăsaţi drojdia la cald pentru aproximativ 20 de minute până când începe să facă băşici la suprafaţă.
Faceți o adâncitură în făină şi adăugaţi drojdia activată. Încorporaţi treptat apa călduţă.
Frământaţi insistent vreme de aproximativ 10 minute. Acoperiţi vasul cu un prosop şi lăsaţi să dospească pâinea pentru aproximativ 90 de minute sau până când aluatul îşi dublează volumul.
Refrământaţi aluatul vreme de 4-5 minute şi puneţi-l într-un vas de copt – tavă, dar şi mai bine o cratiţă adâncă -pudrat cu făină. Lăsaţi aluatul să dospească în formă pentru încă 50-60 de minute.