Paine de alac si secara cu (multe) seminte

Painea este robusta, plina de fibre, cu aluat din faina de secara si alac macinata proaspat. De data asta, am reglat finetea macinarii ceva mai jos, astfel incat macinisul obtinut a fost usor grisat, nu chiar ca faina grifica pentru paste, dar nici ca faina fina. Hidratarea a fost de cca. 75 %, iar in continut am adaugat multe seminte de floarea soarelui si de dovleac.

Rezultatul a fost un aluat ce avea la inceput un aspect grunjos, dar care s-a „ameliorat” pe masura ce dospirea a dus la formarea retelei de gluten si la cresterea specifica in volum. Dospirea a fost facuta 6.5 ore la rece si 1.5 ore la temperatura camerei.

Crestarea nu a fost una de top, de remarcat fiind ca desi lama a intrat destul de adanc, aluatul si-a revenit repede, unind marginile taieturii.

O paine pentru Maria.

3 comentarii la „Paine de alac si secara cu (multe) seminte”

  1. Banuiesc ca secara si alacul sunt din cele primite recent… :). Am si eu o intrebare: cand amestecati semintele in aluat?

  2. 🙂 Da, secara era din sacul cel nou, si trebuie sa va multumesc inca o data pentru ajutor. Alac mai aveam un pic, de-abia acum in weekend am desfacut sacii. Am cumparat 3 cutii in care am asezat frumos cerealele ca sa le am la indemana, si cu ocazia asta am inceput toti sacii.

    Eu semintele le pun de la bun inceput. Doar la MP era indicat sa se adauge la "beep" pentru a fi sfaramate cat mai putin la framantare. Cum la painea cu maia framantarea este lejera, nu se pune problema distrugerii semintelor.

    P.S.
    Cum merge moara? Am scris si aici, sa nu macinati faina extrem de fin. Porniti moara, reglati finetea pana auziti ca se ating pietrele si apoi dati un pic inapoi pana nu se mai aud.

  3. Imi cer iertare dar nu am mai intrat pe blog de ceva vreme. Moara nu am instalat-o inca. I-am facut o proba cu public si publicul a fost foarte multumit dar inca n-am avut nevoie de faina. Mai am niste faina integrala veche de vreo 4-5 luni (cam 1/3 dintr-un sac) si nu m-as baga sa o amestec cu secara… Am inteles ca painea cu secare este destul de pretentioasa si momentan eu inca ma chinui sa-mi iasa painea integrala. Ultima data cand credeam ca i-am dat aluatului de cap m-am intors putin prea vesel de la un vecin si am uitat sa o scot la timp in cuptor… A iesit si mai prost decat ultimele dati cand dadeam vina pe hidratarea insuficienta a aluatului. Dar perseverez, nu ma las asa usor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *