Paine artizanala cu maia – 2 in 1

2 in 1, adica doua paini diferite, intr-un acelasi cuptor. 


Ce este al nabii ce frumos in toata treaba asta cu brutaritul artizanal, in afara de gustul dat de metoda de preparare si de ingredientele 100% naturale, mai ales cand folosesti o faina proaspat macinata si maia, ei bine, ce e mai frumos este ca aproape fiecare paine are o poveste a ei. Nu cred ca exista brutar artizan care sa faca acelasi fel de paine de doua ori.
Povestea mea de azi incepe cu niste faina macinata proaspat din grau bio – cumparat din magazinele naturiste, vreo jumatate de kg. Aveam ramas prin casa o alta jumatate de kg dintr-un premix pentru paine care continea si maia uscata si drojdie, pe care il incercasem mai demult in masina de paine. Masina pe care am pus-o acum la arhiva 🙂 . Mi-am zis ca n-o avea multa drojdie, asa ca pot sa ignor acest aspect. Nu m-am inselat, aluatul nu s-a comportat diferit fata de cum ma asteptam.
Bun, deci aveam un kg de faina una peste alta. Basca si ceva seminte de dovleac din premix, care era din faina alba, neagra si secara. In consecinta, tot amestecul de un kg tindea catre o paine intermediara de vis. Infrigider aveam pregatita o sticla de kefir, ca astepta cuminte sa ii vina randul. Am observat ca la painea cu faina integrala, ceva acidulat ca berea, sana, kefirul ajuta la crestere. Cantarit, kefirul a fost cca 600 gr. Am mai adaugat si apa, cam 250 ml. Daca socoteam kefirul ca pe lichid pur, obtineam o hidratare de peste 80%. Mult, dar o paine mai bine hidratata este mai pufoasa si se usuca mai greu. Merita sa te lupti un pic cu ea la impachetare si framantare. Ca toata treaba sa fie completa, la momentul impachetarii am adaugat si niste masline taiate rondele. Treaba dificila, deoarece nu voiau neam sa isi gaseasca loc in aluat si tot ieseau pe toate partile. Dar pana la urma n-au avut incotro, asa ca am obtinut doua painici pe care le-am format diferit, avand in vedere ca amvrut sa folosescambele cosuri de dospire, si cel oval si cel rotund. Cum spuneam, nu obisnuiesc sa ud painile inainte, si uite ca de data asta, cu painea asezata pe 2 nivele in cuptor, pentru cea de deasupra n-ar fi stricat o balaceala, pentru ca s-a cam „tziganit”. Asta a fost povestea ultimelor mele doua creatii, care desi gemene, nu seamana deloc una cu cealalata 🙂 A, si am uitat sa va spun… cea rotunda si bruneta rau e ciufulita tare. Asta pentru ca se inaltase atat de mult incat s-a agatat in grilajul de sus al cuptorului. De-abia am reusit sa o scot si sa o asez mai jos, dar asta a cam costat-o „freza”. Deh, din greseli invatam cu totii… 

Paine artizanala
Paine artizanala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *