Paine alba cu maia autentica San Francisco, Autoliza (I)

Maiaua autentica San Francisco a ajuns in mainile mele intr-un moment potrivit, pentru ca a fost cea care m-a lasat sa intru putin si in zona painilor cu maia alba. 

Pana acum am folosit doar maia de secara, chiar si la cozonacii pe care i-am facut de Paste. Cand am primit maiaua autentica San Francisco mi-a fost tare teama sa nu pot sa o resuscitez, asta si pentru ca am avut probleme cu resuscitarea unei maiele proprii asta vara. Asa ca am decis sa urmez strict instructiunile „producatorului”, si am hranit amestecul de maia uscata si apa cu faina alba.

A doua zi de hranire a maielei trebuia sa arunc jumatate. Cum sa fac asa ceva? Am impartit maiaua in doua borcane si – ca proba – am hranit un borcan cu faina de secara proaspat macinata.

Painile pe care le vedeti aici – una de 750 de grame si una de aproape 2 Kg m-au surprins din nou prin volumul dezvoltat si crusta aromata si crocanta.  

Reteta a continut 500 de grame de preferment (200 gr de faina, 200 ml. de apa si 100 gr de maia alba), 1.3 kg de faina alba tip 650, 700 ml. de apa si 30 gr de sare.

De retinut ca la prima amestecare a prefermentului cu apa si faina nu am adaugat sare. Faza asta primara in care se lasa apa cu faina (si in cazul meu si cu maiaua, care este tot apa cu faina) vreme de 30-60 de min poarta numele de autoliza. Unii ii spun autolyse, ca in engleza (unde a fost preluat direct din franceza), dar de ce sa nu folosim cuvantul romanesc, atata timp cat el exista si este explicat in dictionar?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *