Back in business – paine neagra cu maia alba

Dupa o pauza destul de mare in care nu am putut coace la cuptor, iata ca acum am revenit la painea traditionala, cu coaja crocanta, coapta la 250 de grade. Fara a avea un plan dinainte stabilit, am inceput cu o maia alba, din care am facut un preferment cu 100 gr de apa, 100 grame de faina alba 650 si 50 de grame de maia.
Seara, dupa 10 ore, am macinat niste faina de grau, cam 300 grame.

Pe langa cele 300 de grame de faina integrala proaspat macinata cu moara de bucatarie am adaugat si 100 de grame de faina alba.

Am adaugat maiaua alba, 250 ml apa si am amestecat bine. Am lasat aluatul sa se hidrateze, si abia apoi am adaugat sarea dizolvata in putina apa (nu mai mult de 50 ml). In total cred ca au fost vreo 380 – 400 ml de apa, deci un aluat cu hidratare mare. Cateva impaturiri si apoi aluatul a fost lasat sa dospeasca inca 10 ore la frigider.

Dis de dimineata am crestat aluatul si l-am bagat la cuptorul preincins la 250 de grade.

11 comentarii la „Back in business – paine neagra cu maia alba”

  1. Faina folosita este bine sa fie maturata minim minimorum 21 de zile in caz contrar aluatul nu va lucra corespunzator si unul din efecte, evident si in foto, este ca piinea,sau alte produse, nu vor creste..
    Ar fi bine sa vindeti si mori cu volanta , cu dubla actionare,electrica si manuala , dupa cite stiu austriecii produc si din acelea.

  2. Cat priveste maturarea fainii este partial adevarat. Aceasta maturare este specifica fainii albe macinate industrial, cu valturi, unde graul se umecteaza inainte de procesare iar produsul finit trebuie lasat o perioada sa se usuce si sa inceapa un proces de oxidare care produce o crestere a aciditatii si o albire a fainii. De multe ori, aceasta maturare este accelerata prin utilizarea unor compusi chimici. Faina integrala nu trebuie lasata la maturat. Din contra, in faina integrala proaspat macinata se regasesc toate elementele vii ale bobului de grau, iar acestea incep procesul de oxidare imediat dupa ce bobul a fost macinat. De aceea, este recomandata utilizarea acesteia cat mai curand dupa macinare. Folosind faina integrala, aluatul va fi intr-adevar mai putin crescut fata de faina alba, dar asta nu se datoreaza lipsei de maturare ci cantitatii de fibre ce se regasesc in macinisul integral dar si lipsei aditivilor si enzimelor ce "imbogatesc" faina alba pe care o putem gasi in magazine si care fac painea sa creasca atat de bine.

  3. Buna ziua,
    din pacate nu imi permit sa cumpar o moara de cereale si in zona Buzaului nu stiu daca se macina la mori cu pietre, asa ca ma multumesc cu faina din comert.
    De fapt ce vroiam sa spun este ca arata minunat, dar gustul este cel mai important. Si cred ca are un gust… 🙂

  4. Din pacate, magazinele Belforno prezentate pe site au renuntat la morile de cereale. Era o treaba foarte buna, o buna perioada le-am folosit, dar era deranjant pentru personalul magazinelor (faceau zgomot si mai puneau probleme de functionare din cauza clientilor neglijenti si nepriceputi) si probabil le-au purtat "sambetele". Se vedea si dupa cum te priveau cand cereai grau pentru macinat.

  5. La magazinul din Câmpia Libertății am văzut ca mai au moara, dar nu le-au mai adus grâu de mult. Din păcate pare ca noua conducere nu prea mai susține mișcarea "mănâncă sănătos". Nu stiu daca vânzătoarele sunt îngăduitoare si va pot lasă sa măcinați alt grâu. Oricum -sa le ceri sa aibă grija de modul de folosire era prea mult, iar de un contract de mentenanța nici măcar nu au vrut sa audă. Păcat, era un proiect frumos.

  6. Buna Ziua

    La aceste cateva comentarii as avea foarte multe de spus, dar timpul ne preseaza cam mult. Mai ales in strainatate unde boala vitezei este mult mai bine infiripata decat acasa.

    Asa cum am vazut mai sus este cu adevarat ca multi dintre noi am renuntat sa mancam sanatos. Este foarte gresit ca alergam dupa bani si timpul nu ne permite decat sa mancam ceva fast food.

    Omul nu mai judeca lucrurile in profunzimea lor, adica nu mai stai sa vezi cat de frumoasa este o floare, cum este cerul si multe multe altele care te fac sanatos…

    Foarte multe as avea de zis dar trebuie sa inchei cam aici si poate cu alta ocazie voi mai lasa un comentariu.

    Am cumparat si eu o moara de la dumneavoastra si abia astept sa o folosesc.

    NU UITATI ca atunci cand Dalai Lama a fost intrebat de ziaristi; Ce credeti despre omenire? ,a raspuns, Eu nu pot sa inteleg de ce oamenii alearga toata viata sa castige bani pierzand sanatatea si apoi la sfarsitul vietii dau toti banii ca sa isi recapete sanatatea.

    Deci concluzia ar fi, sa intelegem proverbul latin mai mult;

    Festina Lente (grabeste-te incet)

    MULTA SANATATE !!!

    DOAMNE AJUTA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *