Fac ce fac si ma intorc cu perseverenta la o paine ce tinde sa devina clasica, dar nu si obisnuita. Este vorba de painea din faina proaspat macinata de alac si secara, ambele cereale din culturi BIO.
Reteta pentru aceasta noua paine de alac si secara este bazata pe preferment. Secara este macinata de asta data ceva mai fin, deci nu foarte grosier. Prefermentul a constat in 100 ml apa, 100 gr. de faina de secara proaspat macinata si 50 de gr. de maia. Toate au stat la dospit intr-un vas de plastic de dimineata pana seara, deci vreo 10 ore.
Pe seara, am mai macinat cu moara din dotare 300 de gr de alac si 100 de grame de secara, am pus si inca 300 ml de apa si le-am amestecat bine-bine cu prefermentul si cu 10 gr de sare plus o mana de chimen. Dupa cateva impaturiri am framantat bine cateva minute aluatul si l-am format si bagat la frigider peste noapte, in cos de rachita captusit cu iuta.
Dimineata am crestat painea si am bagat-o direct, fara umidificare, la cuptorul incins la 250 de grade. O paine ce merge la Maria.